Hallo ik ben Mathieu Roelands. Ik heb interesse in de achtergronden van mijn familie en dat in de breedste zin. Dit wordt genealogie of familiekunde genoemd. Vanwege mijn interesse ik wat onderzoek gedaan in onze afstamming en stamboom deze verder proberen samen te stellen. Het publiceren verloopt momenteel via "My Heritage", een site met speciale genealogie-software. Ook via genaenet en genealogie-online werden versies van de stamboom gepubliceerd, vooral om verbindingen met andere onderzoekers te kunnen leggen.

Een correcte familie-stamboom kan er alleen maar komen als men zich kan baseren op betrouwbare gegevens. Eigenlijk zijn alleen oorspronkelijke bronnen betrouwbaar. Toch kunnen soms ook daarin fouten worden aangetoond, bijvoorbeeld als men zou vergelijken met een andere oorspronkelijke bron met andere gegevens die elkaar tegenspreken. Gelukkig bestaat er vandaag de dag heel wat aan geditaliseerde oorspronkelijke bronnen. Dat zijn bijvoorbeeld gemeentearchieven, doop- trouw- en begraafboeken van katholike parochies en andere kerkgenootschappen. Ook die zijn soms in digitle vorm beschikbaar. Er zijn ook archieven en heemkunde-organiaties die deze geschriften indexeren en publiceren voor genealogische onderzoekers. Als men zich zou baseren op andere onderzoekers, moet je wel heel zeker zijn dat die betrouwbaar gewerkt hebben.

 

In de afbeelding hiernaast zijn enkele verschillende manieren te zien hoe je een stamboom zou kunnen weergeven. Het hangt er natuurlijk wel vanaf waar je in geïnteresseerd bent. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om extra gegevens te krijgen buiten de geboorte(doop)datum, trouw en overlijden van de betrokkenen, zoals het beroep of meer exacte plaats waar men woonde. Ook speciale gebeurtenissen (als die gedocumenteerd zijn) in het leven van de voorouders zijn leuk om te weten.